BV%20veilig%20werken%20co2%20tekst

“Vanuit het streven naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is in 2010 een nieuw bouwvoertuig ontwikkeld”, zegt Jan Ruijsch. Zijn collega Arjan Berndsen vult aan: “Het voertuig is veiliger voor onze chauffeur en veroorzaakt veel minder CO2"

Jan%20interview%20bouwvervoer

In de afgelopen jaren is het voertuig doorontwikkeld en de voordelen van dit type voertuig worden nu breed ingezet.

Emissie van CO2, stikstof en fijnstof

Minder verbruik van fossiele energie is nodig voor het behouden en verbeteren van onze leefomgeving. Wereldwijd is de doelstelling voor 90% CO2 vermindering in 2050. 
Iedereen kan een verantwoording nemen en stappen zetten in de deze richting. Bouwvervoer onderneemt verschillende mogelijkheden voor meer duurzaam vervoer.

Betere bezetting - Vervoer geen lucht!

Met evenveel (of iets minder) brandstof meer lading vervoeren veroorzaakt minder CO2 per kilogram lading. De Bouwvervoer kraanwagen is 5.000kg lichter en mag in plaats van 30.000 kg zelfs 35.000kg lading vervoeren. Dit betekend 16% minder CO2. 

En met de geografisch goed verspreide laadlocaties rijden wij minder lege kilometers. Gemiddeld rijden wij slecht de helft van de standaard retour afstand. 

vrachtwagen%20type%20krw%20naast%20elkaar@0.5x

CO2 compensatie

Machines kunnen niet per direct emissie vrij worden. Wel is het nu al mogelijk CO2 te compenseren door aanplant van nieuwe bomen en minder ontbossing. Bouwvervoer gebruikt een deel van de brandstofprijs om de emissie van onze vrachtwagens volledig te compenseren.

HVO brandstof

HVO (Hydrothreated Vegetable Oil) is een brandstof die niet van aardolie maar van biologische producten wordt gemaakt. Rijden op HVO diesel biedt grote voordelen op het gebied van duurzaamheid. Bij HVO 100 is 89% CO2-reductie mogelijk met een lagere uitstoot van schadelijke emissies zoals fijnstof, NOx, roet en zwavel. 
HVO is niet breed voorhanden en kost 20 cent per liter meer. Hiermee kan het een goede oplossing zijn om bij bepaalde projecten emissies te voorkomen.  

Waterstof

Een waterstofauto is een elektrische auto die waterstof gebruikt als energiebron in plaats van een batterij. Het enige restproduct is waterdamp en warmte. Er ontstaat geen CO2 waardoor het een zero-emission voertuig is.
Nikola is een producent die vooruit loopt en in 2021 een elektrische truck leverd en in 2023 zal deze gecombineerd worden met een waterstofmodule. Bouwvervoer heeft 3 trucks gereserveerd.

placeholder image

Duurzaam en veilig werken

Maatschappelijk verantwoord is voor de gehele organisatie. Er is breed aandacht voor een veilige werkwijze en veilig materieel. Van aangepaste vrachtwagens tot high-vis bedrijfskleding. 

Aansturing

Vanuit de ritplanning komt een verantwoord schema dat rekening houdt met rijtijden en nachtrust. Ons ritplansysteem geeft de transportlanner een melding als er een overschrijding is. Dit zorgt voor een goede nalevering van de rijtijdenwet en de vele andere wettelijke eisen waaraan het transport moet voldoen. 

Instructie

Met een duidelijk chauffeurshandboek maken wij moeilijke zaken eenvoudig en begrijpelijk. Met duidelijke taal en korte instructies creeren wij draagvlak. Een belangrijk uitgangspunt blijft dat iedereen zijn eigen gezonde verstand moet gebruiken en navraag moet doen als er punten niet duidelijk zijn.   

BV%20Dycore%20ladingzekering%20breedplaat%20Vertikaal

Ons materieel is voorzien van veel extra veiligheidsvoorzieningen. Dit zijn aanpassingen en extra opties die doorlopend uitgebreid en verbeterd worden zodat onze medewerker de middelen heeft om veilig te werken. 

Uitrusting vrachtwagens

Trucks worden geselecteerd op veiligheid.  Zowel Volvo als Scania staat bekend om het goede zicht rondom, Een Cornereye camerasysteem voorkomt de dodehoek en geeft in combinatie met een achteruitrijcamera een 360graden zicht rondom de auto. 

Met een rode veiligheidsgordel willen wij het grote belang van de gordel benadrukken omdat nog steeds de helft van de dodelijke ongevallen bij chauffeurs te wijten is aan het niet dragen van de gordel.

duurzaambouwvoertuig%20aanpassingen

Extra opties:
Airbag (is in tegenstelling wat je zou verwachten niet verplicht en wordt ook weinig aangekocht door transportbedrijven);
LDWA (waarschuwing bij onbedoeld verlaten van de rijstrook);
Adaptieve cruisecontrole met radar welke een veilige afstand met de voorganger houdt;
Rookmelder
Extra inwendig portierslot
Aslast meetsysteem zodat overbelading per as voorkomen wordt
Electrische handrem die automatisch geactiveerd, onder meer als de portier geopend wordt. Het verlaten van een voertuig dat niet op de rem staat is dan niet mogelijk
Veel systemen zijn op afstand uitleesbaar of worden actief gemeld zoals het niet dragen van de gordel, aslast-overschrijding, een uitgevoerde noodstop of het ongeoorloofd openen van de deur
Led verlichting voor beter zicht en gezien worden

Opleggers en kranen

Voor een goede ladingzekering is de inrichting van de auto belangrijker dan het aantal spanbanden!
Al vanaf 2008 zijn onze opleggers voorzien van versterkte XL kopschotten en antislipvloeren  In combinatie met een laag zwartepunt blijft de lading van nature stevig staan. Slechts lading die niet opgesloten is of boven de zijschotten uitkomt moet vastgezet worden met spanbanden. 

Daarnaaast hebben onze opleggers gazen zijschotten zodat de chauffeur tijdens het laden en lossen goed zicht heeft op de omgeving.

veilig%20werk%20zijschotten

Een actief TPMS houdt doorlopend en online de bandenspanning en temperatuur in de gaten. Bij een afwijking komt er direct een melding met bijbehorend advies. Hierdoor worden gevaarlijke klapbanden onderweg voorkomen.

Overige opties:
A-label banden
LED verlichting rondom
Achteruitrijsignaal
Achteruitrij camera
Extra uituitrijverlichting
Autolaadkranen met geavanceerde beveiliging zodat onveilig werken voorkomen wordt
Flitslampen

Onderhoud

Goed onderhoud met vakbekwame medewerkers zorgt ervoor dat de middelen in optimale conditie blijven. Meer dan de jaarlijks verplichte APK kijken wij preventief naar onderhoud. Het voertuig kan nu voldoen aan de normen, maar is dat over enkele maanden ook nog het geval?